Verslag

CIRCO-avond: andere manier van kijken

Dinsdag 16 april ontving OVA Erick Wuestman en Pepijn Duijvestein van CIRCO bij ’t Veen – eten en drinken. Zij hielden een presentatie over hun methodiek op het gebied van circulaire economie, die álle ondernemers in Nederland kunnen gebruiken.

In een circulaire economie kijk je verder dan ‘morgen klaar’. De winst van een product zit hem niet meer in het produceren en verkopen: daarna begint het pas. Rond het leven van een product kan op vele manieren waarde worden gecreëerd, voor bedrijven, gebruikers en leefomgeving. Wie zich richt op gébruik in plaats van vérbruik en op het cultiveren van waarde (denk: langlopende lease/huurcontracten) in plaats van verkopen, herkent nieuwe uitdagingen en businesskansen, aldus Pepijn. ‘Met waardeverlies business maken’, zo legde hij uit. ‘Ofwel: creating business through circular design.’

Circulair aanbesteden, waardevolle onderdelen of stoffen uit bestaande afgeschreven producten vermarkten, of juist je communicatie verbeteren of aanpassen: het zijn slechts enkele voorbeelden van hun CIRCO-Track-methodiek. Als ondernemer kun je dus nieuwe waarde ontwikkelen. Design is de motor om tot circulaire producten, diensten en businessmodellen te komen. Nieuwe vormen van waardeketens zijn nodig, en ook dat de creatieve industrie en de maakindustrie samen optrekken.

Van dartbord tot pen De aanwezige OVA-leden konden zelf met de basis van circulair denken aan de slag. Dat gebeurde in een CIRCO businesstrack-miniworkshop, met een zelfbedacht product (van dartbord en pen tot kozijn en hele keukens). Waar verliest het zijn waarde? En hoe kun je dat ombuigen in kansen? Door verder te denken dan recyclen, leerden zij anders naar een productie- en waardeproces van een product te kijken.

Wil je als bedrijf (veel) meer weten over de CIRCO Track-methode? CIRCO biedt behalve deze aanpak om samen aan de slag te gaan,
ook een netwerk van professionals om dit te realiseren en een community om inspiratie en kennis te delen. Laat het ons weten met een mailtje, dan brengen wij je met CIRCO in contact.

Onderneem jij al dementievriendelijk?
Voorafgaand aan de Circo-workshop begon de avond met een korte presentatie van de werkgroep Kaag en Braassem Dementievriendelijk. Gezien de toename van het aantal Alzheimerpatiënten in de toekomst (een op de zeven mannen en een op de drie vrouwen krijgen ermee te maken) wil ook onze gemeente een dementievriendelijk stempel krijgen. Ook ondernemend Nederland kan zijn steentje bijdragen. Bijvoorbeeld door – laagdrempelig – een online training te doen. Maar wist je dat er ook specifiek trainingen zijn voor bedrijven? Zo zijn de Rabobank en sportcentrum De Tweesprong al ‘dementievriendelijke ondernemingen’. Meer weten? Check de website www.dedriemaster.nu/dementie-vriendelijk.

Contact

OVKB Ondernemersvereniging Kaag en Braassem
Postbus 158
2370 AD Roelofarendsveen
secretariaat@ovkb.org